Digelar ‘Wali Gunung’, Pak Cik Ini Kayuh Basikal Beratus Kilometer Demi Berdakwah

Kelibat seorang warga emas yang sedang mengayuh basikal dari kejauhan, telah mendorong beberapa anggota tentera Thailand yang berkawal di sempadan Malaysia-Thai untuk mendekatinya.

Menerusi sebuah video yang dimuat naik oleh Dek-chai-Yuyee iaitu salah seorang anggota tentera tersebut, warga emas ini dalam perjalanan untuk ke Yala kerana menghadiri Majlis Ijtima’ Ulama Dunia di sana.

Kagum dengan semangat warga emas ini, Dek-chai-Yuyee dan rakan-rakannya telah menghulurkan bantuan minuman kepadanya, sebelum beliau meneruskan perjalanannya ke destinasi yang dituju.

Video berkenaan telah menjadi viral dan mendapat lebih 414 ribu tontonan di media sosial.

Jumpa Lagi, Pak Cik!

https://youtu.be/yWBWdrTgS8w

Pernah Tular Pada Tahun 2015

Rupa-rupanya pak cik ini pernah tular di media sosial sekitar 2015.

Ketika itu seorang penunggang basikal amatur terserempak dengannya ketika basikalnya rosak di Banjaran Titiwangsa.

Penunggang basikal yang dikenali sebagai Che Wan pernah menularkan kisahnya dan memohon sumbangan ikhlas orang awam bagi membelikan basikal baru untuk pak cik ini.

Pak cik ini terkenal dengan panggilan Wali Gunung, kerana semangatnya berulang alik dari Perlis ke Kelantan membelah Banjaran Titiwangsa untuk berdakwah menyebarkan agama Islam.Dikenali Sebagai Wali Gunung Atau Ustaz Zaki

Menurut sumber, namanya Pak Cik Zaki atau Ustaz Zaki yang berasal dari Utara Tanah Air. Seorang hamba Allah yang cekal berdakwah ke mana-mana sahaja demi untuk menyampaikan ilmu Allah.

Selepas tularnya kisah beliau, ramai netizen yang telah meninggalkan komen mengenali insan ini. Rata-ratanya mereka amat kagum dengan semangat dan kecekalan beliau yang kuat. Ada juga orang kampung beliau yang mengenalinya, dan berkongsi cerita tentang dirinya yang sejak kecil gemar menaiki basikal.

Beliau seorang yang kuat pegangan agama dan sangat peramah apabila berjumpa sesiapa sahaja, maka tidak hairanlah jika ramai orang awam yang mengenali beliau.

“Simpanlah Dunia Di Tapak Tangan, Bukannya Di Hati.” – Wali GunungSemoga Allah SWT sentiasa melindungi dan memberkati kehidupan Pak Cik Zaki. Jika ada yang terserempak dengan pak cik ini, jangan segan-segan untuk bertegur sapa dan membantunya.

Selamat berjuang Wali Gunung! Teruskan perjuanganmu ke jalan Allah!

SUMBER : Facebook