Hasil Semakan Web FiFA, Ini Penemuan Mengejutkan Mengenai Pengadil Final Pial Malaysia

SHAH ALAM: Layangan dua kad merah pada aksi final Piala Malaysia sememangnya satu perkara yang jarang berlaku.

Namun, ini yang berlaku pada aksi final Piala Malaysia 2018 membabitkan Perak dan Terengganu FC di Stadium Shah Alam, sebentar tadi yang berkesudahan skuad The Bos Gaurus menang 4-1 menerusi penentuan penalti selepas terikat 3-3 dalam masa sebenar.

Situasi itu secara tak langsung mencetuskan persoalan terhadap mutu dan kualiti pengadil Suresh Jayaraman yang mengendalikan perlawann akhir malam tadi bersama penjaga garisan Azman Ismail dan Mohd Fazli Ishak.
Pada aksi yang berlarutan hingga ke masa tambahan itu, dia dilihat gagal mengawal perlawanan dengan baik apabila banyak keputusan yang dibuat mencetuskan kemarahan pemain, jurulatih dan juga penyokong yang membanjiri stadium.

Paling mengejutkan keputusan Suresh mengarahkan Gilmar da Silva keluar padang dengan melayangkan kad kuning kedua pada minit ke-56 selepas insiden pergaduhan pemain di kawasan sepakan penjuru Terengganu.

Ia berpunca daripada keengganan pemain Perak mengeluarkan bola selepas ada pemain Terengganu mengalami kecederaan sehingga menyebabkan terjadinya insiden tolak menolak antara pertahanan skuad Peteh, Igor Zonjic dan pemain sayap Bos Gaurus, Firdaus Saiyadi.

Insiden itu mencetuskan perbalahan di antara pemain kedua-dua pasukan sebelum dileraikan pegawai perlawanan dan pada akhirnya Suresh ‘memilih’ Gilmar untuk dibuang padang.

Selang 10 minit kemudian tiba giliran awang import Terengganu, Lee Tuck pula dilayangkan kad kuning kedua biarpun sebelum itu beberapa kali terlepas daripada hukuman angkara terjahan dan kekasaran di bahagian tengah padang.

Bukan itu saja, malah beberapa keputusan lain Suresh turut dipersoalkan termasuk membiarkan pemain kedua-dua pasukan melakukan terjahan keras tanpa mengenakan sebarang amaran atau melayangkan kad.

Pengadil berusia 30 tahun itu mula menjadi pengadil Liga Super pada 2016, sebelum itu dia menjadi pembantu pengadil di Liga Perdana bermula 2011.

Berdasarkan semakan di laman web rasmi FIFA, pengadil itu tidak berada dalam senarai pengadil badan induk bola sepak dunia itu.

Mutu pengadilan teruk, ini boleh menyebabkan bola sepak negara tidak berkembang.

Pengadil Final Piala Malaysia Hari Ini Teruk”- TMJ

Turut membidas pengadil berkenaan ialah Pengerusi Liga Bolasepak Malaysia (MFL) Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang menyifatkan mutu pengadilan hari ini teruk.

“Pengadil final Piala Malaysia hari ini teruk. Saya tidak pernah melihat dia dan saya terkejut mengapa dia dipilih untuk final,” kata Tunku Ismail.

Beberapa keputusan kontroversi Suresh dalam perlawanan itu termasuk membatalkan dua jaringan Perak dan melayangkan dua kad merah kepada pemain Perak, Gilmar da Silva pada minit ke-55 dan  pemain TFC, Lee Tuck (m-66) menyaksikan ramai yang mengecamnya.

Kebanyakan komen netizen mempertikaikan kewibawaan Suresh untuk menjadi pengadil perlawanan penting itu serta gagal mengawal perlawanan sehingga hampir tercetus pergaduhan antara pemain kedua-dua pasukan.

Bagaimanapun, tidak  menghairankan kerana Suresh dikatakan pernah menjadi punca pergaduhan final Piala Menteri Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) antara pasukan UiTM Shah Alam menewaskan UiTM Perlis 2-1 yang dicemari insiden tumbuk-menumbuk serta caci-mencaci pada tahun 2015.

Dalam perlawanan di Stadium Mini Shah Alam itu, Suresh turut melayangkan tiga kad merah membabitkan seorang pemain tuan rumah dan dua pelawat dengan jurulatih UiTM Perlis, Manja Man meluahkan rasa kecewa terutama dengan mutu pengadilan yang disifatkannya ‘bertaraf rendah’ sehingga mengundang insiden memalukan itu.

Pergaduhan diantara pemain Perak dan Terengganu pada Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2018 di Stadium Shah Alam.Penyokong Perak dari Seri Manjung, Dalina Aziz, 29, dan Liana Aziz, 29, antara yang hadir menyaksikan perlawanan akhir #PialaMalaysia2018 antara Terengganu menentang Perak di Stadium Shah Alam.