Rakaman CCTV. Nenek Dia Datang Dan Bawa Dia Masuk. Memang Menyedihkan

Seorang kanak-kanak perempuan lima tahun maut selepas digils van sekolah yang dinaikinya di Taman Tun Aminah, dekat sini, tengah hari semalam.Ketua Polis Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Mohd Taib Ahmad berkata, pada kejadian kira-kira 12 tengah hari itu, Janiss Yeoh Zi Xuan diturunkan pemandu van di rumah neneknya.

“Kemalangan berlaku apabila van dipandu seorang perempuan itu melanggr kanak-kanak perempuan yang sedang melintas di hadapan van berkenaan selepas turun dari van terbabit untuk ke rumah neneknya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut beliau, pemandu van yang berusia 48 tahun membawa mngsa ke klinik berhampiran dan seterusnya dibawa ke Hospital Sultanah Aminah (HSA), di sini kerana kecderaan parh.

“Selepas lebih kurang satu jam mendapat rawatan di HSA, mangsa disahkan meninggl dun ia. Semasa kejadian, van itu turut membawa lima penumpang kanak-kanak, bagaimanapun mereka tidak mengalami sebarang kecderaan,” kata Mohd Taib.

Pemandu itu kemudiannya ditahan dan sudah dibebaskan dengan jaminan polis petang tadi manakala kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Video selama 1 minit dan 37 saat yang menunjukkan kanak-kanak itu dilanggr van berkenaan yang menjadi viral di media sosial hari ini mengundang pelbagai reaksi netizen.

“Sedih tengok atuk dia peluk bawak masuk rumah,” kata seorang netizen mengenai tragdi itu yang dikongsikan dalam laman Facebook (FB) Khas Penduduk Skudai hari ini.

Video itu memperlihatkan babak memilukan bermula dari kanak-kanak terbabit turun dari van sebelum dia dilanggr pemandu van dan bdnnya digils.

Panik dengan kemlngn itu, pemandu van wanita mendapatkan keluarga mngsa, sebelum masuk ke dalam kenderaan untuk mengalihkan kereta ke belakang.

Seorang wanita dipercayai nenek kepada kanak-kanak itu kemudian dilihat mendakap cucunya dan membawa masuk ke dalam rumah sebelum dibawa ke klinik berhampiran dan seterusnya ke HSA.

https://youtu.be/t11Hqk8WjfY