Selepas Kejadian Di Palu, Lelaki Ini Menjumpai Helaian Al-Quran Yang Masih Elok. Isinya Mengejutkan Setelah Diteliti.

Gempa bumi di Palu, Sulawesi baru-baru ini meninggalkan pelbagai kisah yang mengharukan masyarakat. Ianya juga sebagai peringatan Allah kepada hambanya tentang kekuasaannya.

Berbagai kisah ikhtibar di muatnaik oleh pelbagai individu yang mengalami pengalaman mengerikan itu. Seorang lelaki bernama Di Facebook Johan Ariff menceritakan pengalamannya yang mengejutkan.

Baca Tulisan Beliau Di Bawah Ini

Amaran Allah lagi..

Meremang bulu roma dan tanpa disedari air mata menitis apabila terlihat cebisan al quran memaparkan surah al Lukman yang juga masih basah akibat tsunami di kampung pelabuhan nelayan di Donggala Sulawesi Tengah.

Ia adalah sebuah pantai nelayan dan pelabuhan nelayan di Donggala yang terkesan teruk akibat gempa dan tsunami 7.7 SRKedudukan cebisan helaian al quran di atas sejadah basah yang mengadap kiblat, masih tidak beralih dari tempatnya apabila saya temui….. SubhanallahSebelum mendekati cebisan basah tersebut saya sudah agak ada sesuatu yang hendak disampaikan menerusi ayat suci tersebut……sebagaimana penemuan saya di pantai Mamboro Palu.

Saya semankin mendekati dan mencapainya dengan lembut takut ia akan terkoyak..Saya lantas meminta Muhammad Farhan mengenalpasti surah apa dan nombor ayatnya.

Ia adalah surah Lukman ayat dari 24-32

Mari kita perhatikan dan renung akan terjemahannya:

31. Tidakkah engkau memerhatikan bahawasanya kapal-kapal belayar di laut dengan nikmat Kurnia Allah, untuk diperlihatkan kepada kamu sebahagian dari tanda-tanda kemurahanNya? Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan dan bukti (untuk berfikir) bagi tiap-tiap (mukmin) yang tetap teguh pendiriannya, lagi sentiasa bersyukur

32. Dan (orang-orang yang tidak bersifat demikian) apabila mereka dirempuh serta diliputi oleh ombak yang besar seperti kelompok-kelompok awan menyerkup, pada saat itu mereka semua berdoa kepada Allah dengan mengikhlaskan kepercayaan mereka kepadaNya semata-mata.Kemudian bila sahaja Allah menyelamatkan mereka ke darat maka sebahagian sahaja di antara mereka yang bersikap adil (lalu bersyukur kepada Allah serta mengesakanNya). Dan sememangnya tiada yang mengingkari bukti-bukti kemurahan Kami melainkan tiap-tiap orang yang bersifat pemungkir janji, lagi amat tidak mengenang budi.

Adakah ini suatu kebetulan lagi…… saya yakin memang Allah hendak memberi Amaran kepada kita…… dan ia adalah pesanan kepada kita yang masih BERNYAWA…….. kerana Allah sayangkan hambaNya……

Kongsilah sebanyaknya, moga bermanfaat…..dan ambil ibrohnya

Begitulah tulisan beliau yang mengingatkan kita tentang luasnya kuasa Tuhan yang menjadikan sekalian alam ini. Semoga tulisan beliau bermanfaat untuk kita semua.

[playbuzz-item item="2c1ea8b0-981c-4a59-995e-ee8c5e44d5bf" shares="false" info="false" wp-pb-id="134125"]

Sumber : Facebook Johan Ariff