Ternyata Kiamat Dah Terlalu Hampir – Kuil Dan Berhala Dibina Semula Di Tanah Arab, Kata2 Nabi Kian Menjadi Kenyataan.

Ternyata Kiamat Dah Terlalu Hampir – Kuil Dan Berhala Dibina Semula Di Tanah Arab, Kata2 Nabi Kian Menjadi Kenyataan. Semasa berada di Oman, ketika bersama seorang rakyat Malaysia baru-baru ini, beliau yang telah bekerja di negara kesultanan itu ada menyebut dan memberitahu tentang kebimbangannya, terdapat sebuah kuil ditengah-tengah bandar Muscat.

Katanya, pada awalnya, ketika tanah itu mula dibangunkan sebagai kuil, ia berada di pinggir bandaraya itu, namun apabila pembangunan baru dilaksanakan, kini kuil itu terletak ditangah-tengah Muscat.

Seorang rakan misi mencelah, ia adalah bertepatan dengan hadis nabi SAW yang memberikan gambaran, bahawa tidak akan datang har kiamat selagi orang tidak menyembah berhala seperti lat dan uzza, di semananjung Arab.

Rupanya bukan sahaja di Oman, bahkan di Emiret Arab Bersatu (United Arab Emirate) yang berjiran dengan Arab Saudi, telah didirikan kuil-kuil untuk manusia menyembah berhala.

Beberapa laman atas talian telah mencatatkan bahawa, telah diriwayatkan daripada ‘Aisyah r. ‘anha bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda : “Siang dan malam tidak akan tamat selagi Lat dan Uzza tidak disembah.”

Saiyidatina ‘Aisyah r. ‘anha berkata : “Aku memikirkan bahawa Allah Ta’ala telah berfirman di dalam Al Quran bahawa Dia telah mengutus Rasulnya dengan petunjuk dan agama yang benar, maka petunjuk dan agama yang benar ini akan terus hidup menguasai (dunia) sehingga ke Hari Kiamat.”

Rasulullah s.a.w. bersabda : “Benar agama ini akan terus menguasai jika dikehendaki Allah. Tetapi ketika menjelangnya Kiamat, satu jenis bayu akan bertiup lebih lembut daripada sutera. Apabila ia melalui mana-mana orang Islam, orang itu akan mati. Kemudian hanyalah hidup orang-orang kafir. Maka mereka akan menyembah Lat dan Uzza.” (Muslim, Jilid ii, m.s. 394)

Adalah diriwayatkan daripada Abu Hurairah r. ‘anhu bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda : “Kiamat tidak akan muncul selagi wanita-wanita daripada suku Daus tidak mengelilingi berhala bernama Zil-Khalsah. Berhala itu adalah milik suku Daus.” (Ibid) Lat, Manat dan Uzza adalah berhala-berhala yang masyhur di Tanah Arab.

Selepas penaklukan (pembebasan – alfath) Mekah, Rasulullah s.a.w. telah mengarahkan supaya jangan ada sebuah patungpun di dalam rumah. Kemudian baginda mengutus Khalid Bin Walid r. ‘anhu bersama sekumpulan Sahabat terdiri daripada 80 orang yang berkuda untuk memusnahkan berhala Uzza.

Baca selanjutnya :

http://www.duniadanakhirat.com/2018/10/07/ternyata-kiamat-dah-terlalu-hampir-kuil-dan-berhala-dibina-semula-di-tanah-arab-kata2-nabi-kian-menjadi-kenyataan/