Pembantu Tadbir Kena Bakaar Dirumah Sendiri, Polis Temui Maangsa Dengan Bukti Ini Sebelum Dibaakar

KUANTAN: Seorang pembantu tadbir di Pejabat Tanah dan Galian (PTG) di sini dipercayai menjadi mgsa pembuunuhan kejam apabila mayatnya ditemui dalam keadaan meng3rikan dengan kesan terbaakar pada bahagian badan selain beberapa kesan kecedeeraan di muka dan kepala.

Ketua Polis Pahang, Datuk Mohd Zakaria Ahmad, berkata mayat M Suhairi A Wahab, 35, ditemui di bilik tidur utama di rumahnya di Lorong Pandan Indah 1/3 Perumahan Pandah Indah semalam, selepas berlaku kebakaran di bilik itu.

“Kita terima maklumat daripada pihak bomba mengatakan ada kebaakaran sebelum anggota kita ke sana dan menemui mayat mgsa.

“Siasatan awal mendapati mgsa ditemui di atas tilam dengan beberapa kesan keceederaan di kepala dan badan selain kesan terbaakar di bahagian badan,” katanya ketika dihubungi NSTP, di sini, hari ini.

Beliau berkata, bertindak atas maklumat dan keterangan pegawai dan anggota Balai Bomba dan Penyelamat Taman Tas, pihaknya menahan susp3k lelaki yang juga rakan serumah mgsa berumur 34 tahun.

Mohd Zakaria berkata, pihaknya masih menunggu keputusan beedah siasat yang dilakukan Jabatan Forensik Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di sini, bagi mengetahui punca kemaatian mgsa yang berasal dari Kampung Panching, dekat sini.

Katanya, permohonan reman ke atas susp3k juga sedang diperoleh bagi membolehkan polis menjalankan siasatan lebih terperinci dan mengetahui motif pembuunuhan.

Dalam kejadian jam 10.30 malam semalam, mgsa disahkan meniinggal dunia selepas anggota bomba dan penduduk kawasan perumahan itu selesai memadamkan kebaakaran.

Mohd Zakaria berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membuunuh.

Sementara itu, abang mgsa, Amir A Wahab, 48, berkata adik bongsunya itu sudah empat tahun menyewa di kawasan perumahan berkenaan dan amat rapat dengan ibu mereka.

“Jika ini kes buunuh saya harap mereka yang terbabit dibawa ke muka pengadilan,” katanya ketika ditemui di Bilik Mayat, HTAA.

Beliau berkata, adiknya yang sudah berkhidmat lebih empat tahun di PTG disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Panching, di sini, semalam.ABANG mgsa, Amir A Wahab. – NSTP/Farizul Hafiz AwangIBU mgsa, Nek Wok Deris, 73, ketika ditemui di pekarangan bilik mayat Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan. – NSTP/Farizul Hafiz Awang

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohd Noor Yusof Ali, berkata dua susp3k yang juga rakan mgsa masing-masing ditahan pagi dan jam 4 petang tadi berhubung kes itu.

Beliau berkata, susp3k kedua itu juga seorang lelaki dan berusia 35 tahun, bekerja sendiri ditahan selepas penahanan seorang lagi susp3k yang juga rakan serumah mgsa awal pagi tadi.

Beliau berkata, kedua-dua mereka direman selama enam hari bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

“Hasil beedah siasat juga sudah diperoleh dan mendapati mgsa meniinggal dunia dipercayai dipukul dengan objek keras,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

SUMBER : Berita Harian