“Saya Down Sangat, Kenapa Mesti Tahap 4?” – Zaibo Lalui Fasa Sukar Hidap Kanser

Dilihat berlegar di Media Sosial gambar gambar Abang Zaibo yang kelihatan di dalam keadaan yang lemah dan sakit baru baru ini.

Perkongsian Daripada FB 999 melihatkan 2 foto abang Zaibo yang agak serius keadaannya.

Apa pun mari kita doakan agar abang zaibo diberi kesihatan seperti sediakala, InsyaAllah

Kita sedekahkan Al-fatihah semoga semuanya dipermudahkan hendaknya. AMIN

SUNGGUHPUN disahkan menghidap kanser esofagus tahap empat, pelakon Zaibo masih mampu tersenyum ceria melayan rakan-rakan yang menziarahinya.

Derita yang ditanggung langsung tidak dizahirkan diraut wajah Zaibo yang terkenal dengan watak Pak Selamat menerusi sitkom Spanar Jaya.Bagaimanapun ketika wartawan mStar Online menziarahi Zaibo, 62, yang kini menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh, dia mengakui sukar menerima berita sedih yang menimpa dirinya itu.

“Sejujurnya saya sangat terkejut. Saya bertanya pada diri, mengapa kanser?

“Aku tak sakit, kenapa tahap empat? Saya jadi down,” katanyaBagaimanapun menurut Zaibo atau Zainal Ariffin Abd Hamid, dia perlu bangkit daripada kesulitan yang dihadapinya demi insan-insan tersayang yang ada disekelilingnya.

“Saya kasihan melihat isteri dan anak-anak saya bersedih kerana saya.

“Mereka akan gembira jika saya ceria. Jadi saya katakan pada diri supaya terus bersemangat melawan penyakit ini,” katanya.

Cerita Zaibo, dia diberitahu menghidap kanser apabila melakukan pemeriksaan kesihatan susulan berhadapan masalah tersedak dan muntah selepas makan.

Esofagus ialah bahagian salur makanan yang terletak diantara tekak dan perut.“SEBELUM ini saya hanya ada masalah darah tinggi dan kolesterol. Tak sangka tiba-tiba doktor mengesahkan saya kini menghidap penyakit kanser esofagus (Esophageal Cancer) dan perlu menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh (HSB),” kata pelakon Zaibo mengulas keadaan kesihatannya.

Zaibo atau nama sebenarnya Zainal Ariffin Abd Hamid, 62, popular menerusi watak Pak Selamat dalam sitkom Spanar Jaya, dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh sejak semalam.

“Saya sebenarnya menetap di Batu Pahat, Johor. Kemasukan di HSB pun atas keputusan Hospital Batu Pahat yang merujuk kes penyakit saya ke sini.

“Terus terang saya sebenarnya terkejut dan enggan hebohkan kisah sakit ini kepada masyarakat. Itulah sebabnya saya lari daripada orang kerana tak nak ada komen-komen negatif yang dilemparkan terutama di laman sosial.

“Ia boleh membuatkan bukan saya sahaja tapi keluarga juga akan turut tertekan,” katanya memberikan kerjasama yang baik apabila dihubungi.

Zaibo berkata, simptom penyakit dialami membuatkan dia tersedak dan muntah setiap kali makan dan kini hanya mengambil makanan dalam bentuk cecair.

“Saya memang tiada tanda-tanda sakit dan hanya bermula dua minggu selepas Hari Raya Aidilfitri lalu. Makanan sesuai buat saya sekarang ialah susu khas yang membekalkan zat kepada badan.

“Sekarang saya masih melalui prosedur ditetapkan dalam rawatan. Walaupun pernah buat prosedur itu di Hospital Batu Pahat, ia perlu dibuat semula di HSB.

“Saya sekarang masih menanti temujanji untuk proses PET Scan yang lebih detail daripada CT Scan bagi mengenal pasti dimana kuman merebak,” katanya.

Baca Juga :

Bagaimanapun Zaibo terpaksa menunggu terlebih dahulu kerana alat ini hanya terdapat di Pusat Kanser Negara, Putrajaya.

“HSB sudah mengaturkan temujanji tapi malangnya giliran menunggu terlalu panjang. Terpaksalah saya tunggu tarikh dan masa sesuai.

“Namun sekiranya saya nak buat proses cepat, saya boleh ke pusat perubatan swasta iaitu Prince Court atau Subang Jaya Medical Centre (SJMC).

“Keputusan diperolehi memang cepat dan memudahkan rawatan dibuat tapi kos perlu dikeluarkan ialah RM4,000,” terangnya.

Zaibo secara berterus terang mengakui agak sukar menyediakan kos ini dan berbesar hati sekiranya ada pihak mahu memberikan sumbangan kepadanya.

“Saya sangat-sangat menghargainya. Apatah lagi saya sendiri dah dua tahun tak berlakon dan tiada punca pendapatan lain.

“Bersyukur sangat kalau ada yang dapat taja kos perubatan saya. Kalau boleh saya nak buat proses PET Scan secepat mungkin.

“Pihak HSB kata lebih kurang seminggu lagi baru akan dapat jawapan bila giliran saya. Untuk sementara waktu, saya kena keluar dulu daripada wad kerana bimbang berlaku jangkitan kuman,” katanya yang perlu menjaga sendiri kesihatan sebelum menjalani proses ini.

Apapun Zaibo meminta semua pihak terutama sahabat handai, rakan artis serta semua peminat agar sama-sama mendoakan agar kesihatannya stabil dan sihat seperti dulu dan urusannya dipermudahkan.

SUMBER : Harian Metro