Adib Dah Boleh Angguk, Buka Mata Dan Faham Arahan

Muhammad Adib Mohd Kassim, anggota bomba yang cedera parah dalam kejadian rusuhan baru-baru ini di kuil Sri Maha Mariamman di USJ25, Subang Jaya kini dapat mengangguk, membuka matanya dan memahami arahan.

Menyifatkan ini sebagai perkembangan yang lebih positif daripada sebelum ini, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Md Farid Rafik berkata yang berusia 24 tahun itu masih dalam keadaan kritikal tetapi stabil, dan masih memerlukan sokongan ahli keluarganya dan rakan sekerja.

“Setakat ini, dia (Adib) dapat mengangguk, membuka matanya dan memahami arahan.

“Sebab itulah ada permintaan dari saudara terdekatnya untuk berbincang dengannya,” katanya pada sidang akhbar ringkas di Institut Jantung Negara di sini, di mana ahli bomba dilayan untuk rawatan.

Farid berkata Jabatan Perdana Menteri dan Tun Dr Mahathir sendiri sentiasa mengikuti perkembangan keadaan Muhammad Adib.

“Tun Dr Mahathir memastikan dia diberi taklimat secara kerap mengenai keadaannya (Adib),” katanya.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah dan Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Dr Mohd Hatta Ramli yang menghabiskan masa kira-kira 30 minit untuk melawat anggota bomba yang cedera.

Bagaimanapun, cubaan wartawan Bernama hadir untuk menyiasat ahli keluarga Muhammad Adib mengenai keadaannya yang gagal kerana mereka enggan ditemuramah.

Dalam kejadian rusuhan pada awal 27 November, Muhammad Adib diserang oleh sekumpulan orang yang tidak dikenali semasa terlibat dalam operasi untuk memadamkan api kenderaan yang dibakar di hadapan kuil. – BERNAMA