Allahu Bila Ribuan Manusia Solat Zohor Diatas Jalan Raya Depan Sogo Dan Lihat Menjadi Imam

Kira-kira 10,000 peserta perhimpunan ‘kesyukuran’ meraikan kejayaan menolak ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) mula memenuhi hadapan Sogo di Jalan Tunku Abdul Rahman.

Tinjauan di lokasi mendapati, jumlah peserta dijangka akan meningkat dan menjelang jam 1 tengah hari.

Peserta turut membawa bendera dan sepanduk bagi menunjukkan bantahan terhadap ICERD.

Beberapa pemimpin badan bukan kerajaan (NGO) turut dilihat memberi ucapan selain taklimat sebelum himpunan berkenaan bermula.

Persimpangan Jalan Tunku Abdul Rahman ditutup sepenuhnya selain kawalan ketat oleh pihak polis dan wakil penganjur.

Himpunan ICERD: Peserta Tunai Solat Zuhur, Sunat

Para peserta perhimpunan menolak ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) menunaikan solat Zuhur di beberapa lokasi di sekitar ibu kota.

Antara kawasan yang terlibat adalah di Masjid Negara, Dataran Merdeka, Masjid Jamek dan pekarangan pusat membeli-belah Sogo.

Selepas menunaikan solat Zuhur, peserta turut melakukan solat sunat bagi memohon perpaduan dalam kalangan masyarakat di negara ini.

Rakaman Nik Abduh Imamkan Solat Zohor Depan SogoKira-kira 1,000 penyokong menunaikan solat di atas jalan raya di persimpangan dekat pusat membeli belah itu.

Anggota Jawatankuasa PAS pusat, Nik Abduh Nik Aziz mengimamkan solat berkenaan.

https://youtu.be/xm3KMSPjkPU

Ini Yang Terjadi Sebelum Perhimpunan Bantah Icerd Dijalankan. Alhamdullilah Memang PenuhSejak malam tadi ramai orang dari pelusuk negeri telah pun berkumpul di kawasan perhimpunan aman bantah Icerd tetapi apa yang menarik adalah pada waktu Subuh.

Masjid Negara dibanjiri dengan umat islam yang datang untuk menunaikan solat subuh. Keadaan di dalam Masjid Negara seumpama solat Jumaat. Alhamdullilah.