Muncul Pintu Di Tembok Gunung Dan Hilang Begitu Sahaja, Kejadian Buat Para Ahli Geologi Terkejut!

Sebelum kita melihat pintu yang muncul di tembok gunung ini, mari kita lihat dahulu geologi gunung.Terdapat tiga jenis gunung utama: gunung berapi, lipatan dan blok. Ketiga jenis ini dibentuk dari plat tektonik: apabila bahagian kerak bumi bergerak, meremukkan, dan menyelam. Daya pemampatan, peninggalan isostatik dan pencerobohan objek igneus memaksa permukaan permukaan ke atas, mewujudkan bentuk yang lebih tinggi daripada ciri-ciri sekitarnya.

Ketinggian ciri menjadikannya sama ada bukit atau, jika lebih tinggi dan lebih curam, gunung. Gunung utama cenderung berlaku dalam lengkung linear yang panjang, yang menunjukkan sempadan platik dan aktiviti tektonik.

Gunung berapi dibentuk apabila plat ditolak di bawah plat lain, atau di rabung tengah atau hotspot. Pada kedalaman kira-kira 100 km, lebur berlaku di atas batu di atas papak (kerana penambahan air), dan membentuk magma yang mencapai permukaan. Apabila magma mencapai permukaan, ia sering membina gunung gunung berapi, seperti gunung berapi perisai atau stratovolcano.

Contoh-contoh gunung berapi termasuk Gunung Fuji di Jepun dan Gunung Pinatubo di Filipina. Magma tidak perlu mencapai permukaan untuk membuat gunung: magma yang menguatkan di bawah tanah masih dapat membentuk gunung kubah, seperti Gunung Navajo di AS.

Pergunungan lipat berlaku apabila kedua-dua plat bertabrakan: pemendekan berlaku sepanjang kesilapan tujahan dan kerak dipenuhi. Kerana kerangka benua yang kurang padat “mengapung” pada batu mantel yang padat di bawah, berat bahan kerak yang dipaksa ke atas untuk membentuk bukit, dataran atau gunung harus diimbangi oleh daya keapungan volume yang lebih besar dipaksakan ke bawah ke dalam mantel.

SUMBER : BL Harian

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express