Pemandu S’pore Go-Jek Merekodkan Video Penumpang Yang Menuduhnya Menculik Hanya Kerana Alasan Tak Masuk Akal Ini

Video yang dimuat naik pada 31 Jan, 2019 oleh pemandu Go-Jek iaitu kenderaan sewa peribadi seperti grab dan uber menarik perhatian ramai. Ini disebabkan gara-gara sikap seorang penumpang yang mendakwa pemandu Go-Jek cuba menculiknya.

Video tujuh minit yang telah dirakam oleh pemandu dan dimuat naik olehnya untuk menunjukkan jenis tingkah laku yang ditunjukkan oleh penumpang yang sesetengahnya akan pemandu terpaksa bersabar dengan kerenah mereka.

https://youtu.be/CtcYwS14zzg

Di dalam Facebook nye pemandu ini menulis,

After few day of thinking. I guess i better to let it out. Pax accuse me of kidnapping her just bcoz of E.R.P….. i have already make police report & report to gojek. Be care to all phv driver. Blk 251 Bishan St 22 to 1 Coleman St @ 7.10am …..how to avoid ERP? She keep telling that i trying to cheat her. I ask her tell me if she know how to avoid ERP but she cant direct me to where should i go to avoid ERP.

Apa yang dimaksudkan ERP? ERP ini ialah sistem tol elekronik di Singapura. Pemandu ini sebenarnya cuba mengelak daripada ERP, namun penumpang nya menuduh beliau cuba menculik dengan mengikut jalan lain. Pemandu tersebut akhirnya membuat laporan polis dan membuat aduan kepada Go-Jek support. Pemandu itu juga memberi amaran supaya berhati-hati.

Ini Ringkasan apa yang terjadi.

Pemandu membawa penumpang ke balai polis selepas dia mengatakan pemandu itu keluar menipu wangnya. Dia menegaskan bahawa laluan yang dia ambil “setiap pagi” tidak menemui sebarang gantry ERP.Pemandu meminta beliau untuk perjalanan ke destinasi tetapi dia tidak dapat memberikannya. Dia kemudian berkata pemandu tahu cara dan dia tidak, sebab itulah dia mengambil laluan yang tidak dikenali. Pemandu itu berkata beliau tidak akan mengambil satu sen dari penumpang dan penumpang bertegas tidak membayar juga. Pemandu berkata dia boleh membuat tuntutan dari Go-Jek untuk bayaran balik. Pemandu kemudian berkata: “Anda perlu mengambil bas, lebih murah.”Pemandu berkata dia akan melaporkan kejadian itu kepada polis dan Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat, dan meminta wanita itu melakukan perkara yang sama.

Wanita itu kemudian berpindah dari peranti rakaman video untuk mengelakkan daripada ditangkap pada kamera. Wanita kemudian menaiki telefon dan menuduh pemandu menjadi “berbahaya”. Tidak jelas siapa wanita bercakap di telefon. Wanita di telefon itu terdengar seperti anak saudara penumpang.Orang dalam talian memberitahu pemandu dia mempunyai lokasi GPS penumpang yang dicatatkan. Pemandu mengulangi bahawa dia akan pergi ke balai polis di Toa Payoh.

Wanita di telefon kemudian berkata pemandu itu “tidak mempunyai hak untuk mengambil tebusannya”. Apabila tiba di lokasi pemandu pemikirannya adalah balai polis, wanita itu mula menjerit meminta bantuan dan mengatakan dia telah diculik. Pemandu juga bercakap dengan pegawai polis yang berada di luar kamera. Polis kemudian memberitahu pemandu dia tidak berada di balai polis dan mengarahkannya ke sana. Wanita kemudian cuba keluar dari kenderaan tetapi pintu terkunci. Dia kemudian berteriak, ”

Pemandu dan polis kemudiannya cuba menjelaskan kepadanya kunci pintu secara automatik. Wanita itu akhirnya menjerit: “Adakah kerana saya orang Cina?”

SUMBER : Mothership

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express