Tragedi Kanak2 Tertusuk Pisau, Penolong Pegawai Perubatan Ini Beri Sebab Kenapa Mangsa Tidak Berjaya Diselamatkan

Malam semalam, kita digemparkan dengan berita kematian seorang kanak-kanak berusia dua tahun yang maut tertusuk pisau akibat terjatuh ketika sedang berlari mendekati neneknya yang berada di dapur.

Tidak menyedari pinggan plastik bersama pisau diletakkan di atas lantai, mangsa Nur Qaisara Medina Supian 2 tahun telah terpijak pisau, lalu jatuh dan maut akibat tertusuk pisau sepanjang 15 sentimeter (cm) di bahagian kiri perut sehingga terbenam hingga paras hulu pisau.

Berita kejadian tersebut nyata telah mengejutkan masyarakat, yang rata-ratanya telah meluahkan kata simpati terhadap kejadian yang berlaku.

Al-FatihahBerita kejadian tersebut telah mendapat perhatian seorang ahli perubatan yang dikenali sebagai Muhsin Zaidi di laman Facebook.

Menerusi muat naik di Facebook, beliau telah berkongsikan kaedah dan cara yang perlu diambil oleh ibu bapa jika kemalangan seperti ini berlaku.Benar, ajal maut itu di tangan Tuhan. Tapi kita disuruh berikhtiar menggunakan ilmu yang ada.

Berita ini benar-benar mencarik hati saya. Saya ada anak perempuan yang sebaya dengan mangsa. Mari kita tengok apa yang boleh kita ambil pengajaran.

1. Jangan Cemas

Kes ini, seorang kanak-kanak perempuan berumur 2 tahun maut apabila pisau sepanjang 15cm tertusuk perutnya, masuk rapat hingga ke hulu pisau. Mangsa berlari dan terpijak pinggan yang ada pisau di dalamnya, lalu terjatuh meniarap ke atas pisau. Neneknya yang panik terus MENCABUT pisau itu.

Saya faham keadaan cemas begitu, kadang-kadang kita boleh buat apa sahaja tanpa berfikir dahulu panik.

2. Jangan Cabut Pisau

Ini isunya. Dalam perubatan kecemasan, apabila seseorang itu mendapat luka tusukan dan objek itu masih tertusuk, JANGAN sesekali cabut.

Dalam kes ini, dikatakan tertusuk ke perut. Kita tak tahu pisau tu dah tikam organ apa di dalam. Mungkin dah kena limpa, mungkin kena kidney dan yang paling ditakutkan kalau terkena Abdominal Aorta (salur darah bernadi yang paling besar dalam badan).

Aorta ni kalau terluka sikit memang memancut darah keluar tak berhenti sampai la darah habis.Kadang-kadang, walaupun ditikam, tapi perdarahan dalaman masih perlahan kerana objek itu menyekat perdarahan dari luka. Selagi objek itu tidak ditarik keluar, selagi itu perdarahan masih perlahan.

Kebiasannya, jika pesakit sampai ke hospital dalam keadaan ada objek tertusuk, doktor akan scan dan tengok keterukan tusukan itu. Akan nilai risiko untuk cabut keluar. Hampir semua kes tusukan di abdomen begini dicabut di dewan bedah, tempat di mana perdarahan akan dikawal secara direct selepas objek itu dicabut.

3. Kurangkan Pergerakan Dan Minta Bantuan

Ingat, kalau ditikam atau tertusuk, jangan panik, jangan menjerit, jangan meneran dan yang paling penting JANGAN CABUT. Kurangkan pergerakan dan minta bantuan. InsyaAllah anda akan selamat. Jadikan pedoman.SUMBER : Facebook Muhsin Zaidi

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express