Tular Video Murid Sekolah Kena Sep4k Ter4jang. Netizen Luah Rasa Sedih, Tak Sampai Hati Tengok Sampai Habis

TULAR satu video rakaman berdurasi 1 minit 26 saat menyaksikan perlakuan bulie murid lelaki sekolah rendah.

MANGS4 hanya mampu berdiri tegak sambil sesekali menahan kesakitan akibat diter4jang, disep4k serta ditumb0k sekumpulan murid lain.

Demikian kelakuan kurang ajar dalam rakaman video berdurasi 1 minit 26 saat memaparkan perlakuan bulie murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan (SK) Lubuk Kawah, Besut, kelmarin (Selasa), yang tular di laman sosial, hari ini.

Menurut laporan Metro, mangsa dibulie rakan sekelasnya ketika waktu rehat dan kejadian itu dirakam seorang murid yang membawa telefon bimbit ke sekolah. Kes ini telah diserahkan kepada pihak berkuasa dan masih dalam siasatan.

Disep4k Dan Ditumb0k Rakan SekelasPerlakuan bulie ini berlaku di Sekolah Kebangsaan (SK) Lubuk Kawah, Besut dan dipercayai tiga murid Tahun Enam berpakaian seragam badan beruniform Tunas Kadet Remaja Sekolah Malaysia bertindak menyep4k dan memuk0l mangs4.

Video itu antara lain memaparkan tindakan dipercayai tiga murid Tahun Enam yang berpakaian seragam badan beruniform Tunas Kadet Remaja Sekolah Malaysia melakukan bulie dengan menyep4k dan memuk0l seorang rakan mangs4.

Kelihatan mangs4 yang ketakutan hanya mampu berdiri tidak melawan dan disep4k di bahagian paha serta bahu selain ditumb0k di belakang badan dan perut.

Sesi Kaunseling Terhadap Murid Berkenaan

Mengulas mengenai video berkenaan, Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT) menyerahkan kepada polis untuk menjalankan siasatan.Bagaimanapun, pihak sekolah dan Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT) telah menyerahkan kes bulie dalam kalangan pelajar ini kepada pihak polis. Hasil siasatan awal mendapati, mangs4 dibulie rakan sekelas sewaktu rehat dan kejadian tersebut dirakam seorang murid yang membawa telefon bimbit.

Kes ini kami serahkan kepada polis untuk siasat kerana keluarga mangs4 sudah membuat laporan mengenainya. Pegawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) sudah menjalankan sesi kaunseling untuk murid mangsa bulie berkenaan. Punca mangs4 dibulie masih dalam siasatan polis.

Pantau Murid Pada Waktu RehatSusulan kejadian itu, pihak sekolah berkenaan perlu meningkatkan pemantauan terhadap murid dan mengetatkan pemeriksaan supaya tidak ada murid membawa telefon bimbit ke sekolah.

Kami minta pihak sekolah pantau murid terutama pada waktu rehat dan melakukan pemeriksaan lebih kerap mengelakkan murid membawa barangan dilarang seperti telefon bimbit ke sekolah. Ibu bapa perlu bertanggungjawab memastikan anak mereka mematuhi peraturan sekolah.

Walaupun kami dimaklumkan murid berkenaan membawa telefon bimbit bagi memudahkan komunikasi dengan kedua ibu bapanya berikutan masalah pengangkutan, ia tetap tidak dibenarkan dan menjadi satu kesalahan. Murid boleh menggunakan telefon di pejabat.

“Ibu bapa perlu bertanggungjawab memastikan anak mereka mematuhi peraturan sekolah.

“Walaupun kami dimaklumkan murid berkenaan membawa telefon bimbit bagi memudahkan komunikasi dengan kedua ibu bapanya berikutan masalah pengangkutan, ia tetap tidak dibenarkan dan menjadi satu kesalahan. Murid boleh menggunakan telefon di pejabat,” katanya.

Mangs4 berkenaan mengalami kesan lebam di bahagian kaki dan tangan akibat dipuk0l dan disep4k rakan sekelasnya. Murid berkenaan sudah dipanggil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Besut petang ini untuk membantu siasatan.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Mohd Zamri Mohd Rowi ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan dan kes disiasat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana dengan sengaja menyebabkan kecederaan.

Beliau berkata, siasatan lanjut sedang dijalankan dan murid berkenaan sudah dipanggil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Besut petang ini untuk membantu siasatan.

SUMBER : Harian Metro

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express