"Apa You Mahu Gaduh Sama Saya?! Kasi Hormat Sikit!” Lagi Kes Hina Agung, Terketar-Ketar Lelaki Ini Apabila Di’Gegar’ Dua Orang Brother

Pertabalan Agong, Sultan Pahang ditabalkan sebagai Yang Dipertuan Agong ke 16. Sekaligus mencipta sejarah apabila beliau ditabalkan sebagai Agong sejurus selepas beberapa hari ditabalkan sebagai Sultan Pahang menggantikan ayahandanya.

Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al Musta’in Billah Shah, hari ini dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong yang baharu bagi tempoh lima tahun berkuat kuasa 31 Januari 2019.

Pemilihan Seri Paduka Baginda dibuat pada Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-251 (Khas) di Istana Negara hari ini.

Baginda menggantikan Sultan Muhammad V yang meletak jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 berkuatkuasa 6 Januari lalu selepas memegang tampuk pemerintahan negara sejak 13 Disember 2016.

Mesyuarat terbabit turut memilih Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong bagi tempoh sama, menurut kenyataan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad, hari ini.

Kenyataan penuh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja berkenaan pemilihan Yang di-Pertuan Agong XVI dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong.
Mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja, yang dipengerusikan oleh Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, dihadiri oleh kesemua Sultan dan Raja Melayu kecuali Kelantan.

Kenyataan itu menyebut, menurut peruntukan Paragraf 3, Bahagian Pertama Jadual Ketiga Perlembagaan, keputusan Majlis Raja-Raja sudah dikemukakan kepada kedua-dua Dewan Parlimen.

“Perdana Menteri juga telah dimaklumkan,” kata Syed Danial.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja dalam kenyataan pada 7 Januari berkata Majlis Raja-Raja memutuskan istiadat melafaz sumpah jawatan dan menandatangani surat memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong baharu dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong ditetapkan pada 31 Januari ini. – BERNAMA

Lintas Langsung Upacara Pertabalan Agong Ke 15 Dicemari Oleh Kata-Kata PenghinaanMalah ada yang sanggup mengeluarkan kata-kata yang tak sanggup didengar apabila menyamakan Agong dan Syaitan.keratan gambar penghinaan kepada Duli yang maha mulia Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah, menarik tumpuan umum apabila ada netizen yang prihatin dan mengambil keratan gambar tersebut dan menularkannya.

Perkara ini telah menimbulkan kemarahan netizen apabila merasakan perkara ini tidak menghormati dan dianggap derhaka kepada Sultan. Sultan merupakan ketua agama kepada dan lambang jatidiri kita sebagai rakyat Malaysia.

Takut selepas keratan gambar itu ditularkan, pemilik akaun facebook Desmong Yongkor telah menyahaktifkan akaunnya. Namun, lokasi beliau telah dapat dihidu oleh beberapa orang netizen yang sempat menyiasat latar belakang beliau.

Beliau telah diserbu di sebuah premis perniagaan. Kejadian tersebut sempat dirakam dan dimuat naik di laman sosial.

https://youtu.be/CsrZfUr7Mok

Apa pun bangsa kita, seharusnya kita peka dan faham undang-undang didalam negara kita sendiri. Malah memahami konsep Rukunegara iaitu kesetiaan kepada raja dan negara juga menjadi asas kita sebagai rakyat Malaysia. Dalam kebebasan kita bersuara, pastikan kita tahu perkara yang boleh setiap kebebasan juga mempunyai batas dan sempadan.

SUMBER : Mat Bawang

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express