Cara-Cara Tanam Ros Jepun Yang Menggebu Dan Cantik

Rose Jepun atau portulaca adalah antara tanaman penutup bumi yang paling mudah di tanam dan mempunyai tekstur dan warna yang pelbagai. Sebabkan ia terlalu senang membiak dan tidak memerlukan penyelenggaraan yang rumit, ramai gemar memilih tanaman ini menghiasi laman mereka.

Walaupun Rose Jepun dikategorikan sebagai tanaman penutup bumi yang menjalar, ia juga sesuai ditanam secara gantung.Untuk pastikan Rose Jepun yang ditanam secara gantung merimbun dan meriah, ini teknik yang perlu anda lakukan.

Cara-Cara :

1. Sediakan pasu yang sudah siap dengan tali atau tempat penggantung dan tebuk lubang dengan gerudi mata hole saw pada dinding pasu.

2. Lapiskan satu helai plastik hitam pada dasar pasu dan isikan medium ringan seperti coco peat sehingga penuh pasu dan padatkan. Lebih mudah basahkan sedikit medium di dalam pasu dan ambil sebiji pinggan sebagai penutup sementara.

3. Terbalikkan pasu dan tebuk lubang pada permukaan plastik tadi sebagai lubang tanaman.

4. Tanam keratan batang Rose Jepun pada setiap lubang yang telah ditebuk.

5. Selesai semai keratan pada bahagian lubang yang ditebuk, gantungkan pasu dan tanam pula pada permukaan atas.(Nota: susunan gambar tidak mengikut langkah-langkah penanaman)

SUMBER : Impiana

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express