Pokok Semalu Mampu Rawat Insomia – Penyakit Tidak Dapat Tidur

Semua perkara yang terdapat di dunia ini tidak dicipta tanpa yang bermanfaat, semua perkara yang biasa kita buat atau lakukan kita membuat satu pengajaran. Pokok semalu, itulah anak daun-daun tumbuhan akan sentiasa mengkerut masa menyentuh. Dalam biologi, anak malu kepada tindakan kerana kepekaannya terhadap sangsangan. Tetapi, dalam satu tindakan yang dianggap fifat juga sebagai bersifat malu dalam tumbuh-tumbuhan, oleh itu ia dipanggil anak semalu.

Khasiat Pokok Semalu

Pengecualian semalu tumbuhan mempunyai banyak manfaat yang boleh banyak kita menggunakan obt penyakit Mulia bagi daripada akar kepada daun. Putri malu (Mimosa pudica l.) ramai di antara kita menghadapi dirumput-rumpai dan tumbuh-tumbuhan liar adalah salah satu.

Masih ada sebahagian tidak tahu pokok semalu, tumbuhan ini mempunyai daun yang kecil bebtuk arrayed bujur bentuk majmuk, dengan yang tirus, (ada warna kemerahan), mempunyai duri pada batang. Berbunga loji ini juga, kadang-kadang bentuk bungnya yang bulat seperti bola, merah jambu, berpunca.

Ciri-ciri loji adalah sensitip loji dengan sentuhan untuk daunya menginap mengatuk jadi disentuh serta loji walopun ramai orang tahu dan pernah melihat tanamn puti malu, namun sedikit akan jadi tahu jika ia ternyata ia ganjaran Princess sekali malu sama ada perubatan atau empirikal.

Hampir semua bagiaan semalu adalah bermanfaat, daripada daun, akar, sehingga semua loji, kedua-duanya masih segar serta dikeringkan.

Perjalanan melalui kedua-dua perubatan dan emperis, perempuan malu boleh mencegah dan merawat beberapa penyakit.

Bahan-Bahan :

. Tannin
. Mimosine
. Asid Pipekolinat

Kebaikan Daun Pokok Semalu :

Hepatitis

Rebusan pokok semalu yang telah diuji boleh evasive dan boleh menyembuhkan hipetitis. Bagaimana untuk menghapuskan sejumlah pokok semalu dengan 10 gram air dengan 200 cc hingga mendidih 15 minit. Hasil rebusan diminum secara kerap.

Tidak Dapat Tidur (INSOMIA)

Bagi orang yang mengalami tidur tidak lena, boleh cuba untuk direbus sebanyak 30-60 gram daun semalu airnya mabuk. Atau mungkin hanya merasa akan lebih sedap jika ke 15 semalu gr meninggalkan dengan 15 gram daun sekarang di langit (vemonia cinerea) dan 30 gram daun callincing direbus dalam air dan kemudian minum.

Bronkitis Kronik

Penyakit bronkitis IE merupakan salah satu penyakit paru-paru. Untuk mempunyai penyakit, ia boleh rebus akar semalu gr 60 dengan 600 yang cc air, rebus lebih haba yang rendah sehingga ia bergabung menjadi a 200 cc. maka air dibahagikan untuk dua kali minum.

Batuk Kahak

Tumbuhan ini boleh berkahsiat batuk tengah apatah lagi dahaknya yang ramai. Cara rebus akar pokok semalu sebanyak 10-15 gram air dan kemudian minum.

Lain-Lain :

Sebagai tambahan kepada manfaat ini, semalu juga membantu untuk menangani penyakit-penyakit lain. Akar dan biji adalah bermanfaat untuk merangsang muntah-muntah. Walaupun pakar-pakar penyelidikan perubatan Cina begitu juga di Amerika Syarikat dan Indonesia memberi petunjuk lebih rendah loji pokok semalu boleh menyembuhkan pelbagai penyakit termasuk inflammations mata akut, kencing batu, haba yang tinggi pada kanak-kanak, serta herpes.

Hal kerana pokok semalu semacam ini mempunyai kandungan kimia watak serta kesan farmakologismanis, astrigen, musim sejuk PAT. Tranquilizer (tranquiliser), sedative, komited kahak (expectorant), batuk (antitussive), mengurangkan haba (antipiretic), anti-radang (anti), set air kencing (diuretic).

Amaran :

Walau bagaimanapun ia perlu diperhatikan jika barbahaya tumbuh-tumbuhan ini untuk wanita hamil. Jadi bagi ibu-ibu yang mengandung, dapat mengambil ini ditanam kerana ia boleh menyebabkan kematian dalam ja ** n. juga perlu ambil perhatian pengguna akar anak semalu tinggi disis boleh menyebabkan mabuk dan muntah-muntah.SUMBER : Mydebat

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express