Resepi Jus Merawat Jantung Guna Bahan Mudah

Sakit jantung. Seramnya dengar kan. Tapi penyakit ini tidak mengira usia di zaman moden sekarang. Ia bukan sekadar dipengaruhi oleh faktor usia, malah tekanan dan gaya hidup. Salah satu untuk elak perkara ini mengancam anda, cuba amalkan minum jus campuran ramuan mudah yang dikongsi wanita ini.

Bulan lepas tiba-tiba mak kena serangan sakit jantung, bila masuk hospital doktor suspek mak jantung tersumbat ikut dari tahap kesihatan mak masa tu. Doktor suruh balik dulu dan lepas sebulan pergi hospital balik untuk buat angiogram. Masa balik dari hospital tu ada sorang kakak bagi saya petua Jus Jantung untuk amalkan hari-hari. Lepas Itu saya buat untuk mak dan kami 1 keluarga amalkan.Dan mak sudah amalkan selama sebulan sebelum pergi hospital balik. Alhamdulillah, semalam mak dah menjalani ujian angiogram dan doktor kata saluran darah semua berjalan lancar.

Di Bawah Ni Saya Kongsi Resepi Jus Jantung Yang Kami Amalkan :

Jus Jantung
Sukatan Ramuan

Bahan-Bahan (Untuk Kisar):

1 cawan jus lemon (2biji lemon)
1 cawan jus halia (1 ketul besar)
1 cawan jus bawang putih (1 labu)
1 cawan cuka epal
1 cawan madu asli



Cara-Cara :

1. Kisar semua bahan tanpa air. Lebih mudah guna mesin jus.



2. Campurkan 1 can setiap satu dengan menggunnakan saiz cawan yang sama jus lemon, jus halia, jus bawang putih dan cuka apple.



3. Masak dengan api yg kecik selama 45min. (Agak-agak hingga tinggal 3 cawan) Sentiasa kacau agar campuran ini tidak berkerak.





4. Padam api, dan sejukkan.



5. Campur kan madu, kacau rata dan simpan didalam bekas yg bertutup.







SUKATAN MINUM

Ikut resipi asal hendaklah diminum 1 sudu makan selepas bangun tidur ketika perut kosong dan 1 sudu makan pada waktu malam sebelum tidur. (kalau rasa xleh nk telan kalau minum direct, bleh campurkn jus dlm segelas air). Kalau pesakit gastric, kena makan dulu, Jgn ambil jus ni time perut kosong. Pada yg belum ada sakit jantung, ambik satu sudu teh sahaja sehari…. Rasanya masam2 manis. Amalkan selama 30 hari utk melihat perubahan. Apapun, bersederhanalah dlm apa jua.

KHASIAT JUS JANTUNG SIHAT

Selain amat sesuai utk pesakit jantung yg mempunyai masalah jantung tersumbat, Jus Jantung Sihat juga mempunyai byk khasiat2 lain spt :

– menurunkan kadar kolesterol dalam darah
– Membersihkan Salur Darah Yang Tersumbat
– Menyingkirkan Toksin Dalam Badan
– Menurunkan tekanan darah tingi
– Melancarkan peredaran darah
– Menurunkan kadar gula untuk pesakit diabetes
– Melawaskan penghadaman
– Merawat sakit dada
– Merawat asthma, resdung, gout
– Memulihkan pesakit stroke
– Menambah tenaga
– Membuang angin dalam badan
– Membuang kahak dan mencairkan lemak
– membantu melegakan sakit kepala
– Melegakan kebas tangan dan kaki

TIPS PENTING!!

1. Guna cawan yg sama utk menyukat

2. JANGAN menambah kadar jus dengan air terutamanya, bawang putih kerana bawang putih merupakan elemen terpenting dalam membantu menurunkan kolestrol dalam darah. Kandungan allicin dan d-sulphite dalam bawang putih mampu menyingkirkan kolestrol dan menghalang pembentukannya. Utk info tambahan, kita perlukan hampir 2kg bawang putih utk dptkan 1 cawan jus bawang putih.

3. Halia perlu dibersihkan betul2 kerana jika kulitnya tidak dibuang, jusnya akan berwarna gelap dan kelihatan kotor. Bersihkan kulit halia betul2 barulah jus yang diperah akan kelihatan cantik warnanya. Anggaran halia adalah 500gm.

4. Gunakan madu asli. Beli dengan penjual yg dipercayai. Penggunaan madu tiruan boleh mengundang penyakit lain spt kencing manis.

5. Gunakan periuk kaca atau periuk tanah liat. JANGAN gunakan periuk ‘steel’ kerana ia ibarat ‘memakan zat’ bahan jus ini.

6. Tips mudah utk menyukat bahan bagi memastikan ia telah menjadi 3 cawan dari sukatan asal iaitu 4 cawan ialah; sblm mulakan proses memasak, masukkan hanya 3 cawan bahan dalam periuk. Tak kisah bahan apa yg masuk dulu. Cth; masukkan jus lemon, jus halia & jus bawang putih. Lihat aras bahan tersebut dlm periuk. Aras tu yg akan jadi panduan aras bahan 3 cawan. Kemudian masukkan cuka dan masak kira2 45min. Bila paras bahan dah turun hingga aras panduan tadi, tutup api. Proses ini penting sbb ratio bahan mesti lah sama dengan madu 3:3

SUMBER : Impiana

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express