TMJ Luah Perasaan Pelik Seperti Ada Sesuatu Tidak Kena Dengan Isu Pencemaran Sungai Kim Yang Melibatkan Sekolah

Gara-gara kesan sisa toksik di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang, seramai 106 orang mangsa telah mendapatkan rawatan di klinik kesihatan dan Hospital Sultan Ismail (HSI), Johor Bahru.

Setakat ini, jumlah keseluruhan pesakit seramai 207 orang sejak Khamis lalu. Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim telah memberi respon berhubung berhubung isu berkenaan.TMJ menerusi Twitternya menegaskan pihak yang terlibat meluluskan projek berkenaan tidak akan dibiarkan terlepas. Tambahnya lagi, ini bukan masa untuk menuding jari kerana mana-mana pihak yang meluluskan projek itu perlu bertanggungjawab dengan kerosakan angkara mereka.

Lagi sekali Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim meluahkan sesuatu pelik berkenaan pencemaran sehingga tertutupnya sekolah.

TMJ Rasa Ada Sesuatu Yang Pelik TerjadiDi dalam Twitter rasmi TMJ, beliau menyatakan mengapa hanya sekolah yang terlibat sedangkan banyak kawasan perumahan yang lebih hampir dengan aliran Sungai Kim.

“Saya pun pelik. Macam ada sesuatu. Contoh mengapa sekolah sekolah sahaja yang affected? Sedangkan ada juga rumah rumah yang lebih dekat daripada sekolah yang berhampiran sungai tersebut.” – TMJ

Soalan itu diretweet sebanyak hampir 900 kali sejak dimuat naik pada pukul 5.13 petang hari ini.Ada netizen yang menjawab pertanyaan TMJ tersebut. Mereka menyatakan kebanyakkan pelajar yang terbabit adalah yang duduk di kelas tingkat atas sekolah.

Sebab kenapa kawasan perumahan tidak kena adalah kerana aliran angin. Rumah selalunya tertutup dan tidak terdedah manakala di sekolah bilik bilik darjah lebih terbuka.Cuaca Panas Tiupan Angin Punca Gelombang Kedua Pencemaran Sisa ToksikJabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) percaya insiden gelombang kedua pencemaran sisa toksik yang berlaku di Johor Bahru adalah disebabkan pergerakan tiupan angin selain cuaca panas di kawasan berkenaan, kata Ketua Pengarahnya Datuk Mohammad Hamdan Wahid.

Beliau berkata bagaimanapun, pihaknya telah mengenal pasti bahawa sistem pengudaraan di sekitar kawasan tersebut kembali pulih selepas pemantauan bacaan gas kimia di Sungai Kim Kim yang tercemar itu berada pada tahap selamat.

“Saya difahamkan tindakan untuk membersihkan sungai tersebut daripada sisa toksik memerlukan kos yang sangat tinggi kerana ia merupakan kerjasama bersepadu antara agensi kerajaan dan syarikat swasta yang mempunyai kepakaran membersihkan sungai itu secara keseluruhannya.

Pada Khamis lepas, seramai 1,400 pelajar sekolah Sekolah Menengah Kebangsaan Pasir Putih dan Sekolah Kebangsaan Taman Pasir Puteh diarah mengosongkan kawasan sekolah apabila beberapa pelajar mengalami sesak nafas, muntah dan pengsan selepas terhidu gas dipercayai daripada bahan kimia yang dibuang ke dalam sungai berkenaan.

Dalam perkembangan lain, Mohammad Hamdan berkata punca kebakaran sebuah pusat hiburan di Jalan Raja Dr Nazrin Shah, di sini pada 20 Feb lepas akan diketahui tidak lama lagi.

Katanya siasatan yang dilakukan oleh pasukan forensik telah menemui beberapa bukti mengenai punca sebenar berlakunya kebakaran itu yang telah meragut enam nyawa.

“Saya percaya hasilnya akan dikeluarkan tidak lama lagi kerana indikatornya sudah ada, sudah ada bukti-bukti tertentu tetapi kita ‘zoom in’ untuk memastikan punca sebenar berlakunya kebakaran,” katanya.

Dalam kejadian itu, enam termasuk tiga warga asing maut dalam kebakaran di tingkat empat sebuah bangunan di sini yang berlaku kira-kira pukul 5.40 pagi.

SUMBER : KL Viral

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express