Ebit Lew Kesal Tak Dapat Bantu Remaja Sebatang Kara - “Berdosa Biarkan Kau Dekat Sini..”

Siapa saja yang tidak mengenali Ustaz Ebit Lew yang terkenal dengan sikap lemah lembut dan gemar ‘turun padang’ untuk berdakwah.

Bagi yang sering mengikuti perkembangannya di media sosial sudah pasti tahu bahawa beliau sering berkongsi gambar atau video ketika menyampaikan ceramah sehingga meruntun jiwa si pendengar.

Terbaru, penceramah bebas itu telah berkongsi satu video di Instagram miliknya ketika terjumpa seorang remaja lelaki seperti  yang sedang tidur di bawah sebuah jambatan.

Sebak Ya Allah Hati Ini Tadi Turun Jambatan 


View this post on Instagram 

Sebak ya Allah hati ini tadi turun jambatan. Terkejut tiba -tiba ada seorang terbaring macam ni. Cuba pergi dekat hati kuat berdebar rasa sesuatu. Sekali panggil banyak kali lepas tu saya kuatkan hati pegang dia dan kejut dia. Rasa nadi dia. Dia tidur ni. Saya sangka dia pengsan atau tidur mati ni..jika kejut akan marah nanti.. Sekali dia langsung tak marah tapi bangun tidur terus salam cium tangan saya dengan senyuman. Dia pernah jumpa saya. Bersih muka dia.. Ustaz. Terima kaseh ustaz. Saya tanya berapa lama tidur kat sini. Dah 2 bulan. Sekarang duduk seorang diri jer bawah jambatan ni. Tunjuk belakang kepala dia baru kena pukul terbelah sikit. Ya Allah. Tapi dia ok jer katanya. Tenang jer.. . Saya tengok ic saja nak kenal. Ya Allah baru 20 tahun. Kuat dan hebat sebenarnya anak ini.. Saya minta maaf padanya. Ustaz ni berdosa sangat kat kau. Ceramah sana sini. Makan sedap-sedap. Hidup senang lenang. Kau duduk dekat sini. Apalah saya nak jawab nanti Allah tanya. Tak sangka anak muda begini tidur bawah sini. Pasti ada masalah besar dalam hidupnya. Berdosa rasa pada adik. Ya Allah... . Takper ustaz. Ustaz sudi cari saya di bawah sini. Ustaz selalu cari kami macam ni dekat bawah longkang ni. Saya jadi sedih sangat. Tak tahu nak buat apa. Kau nak kerja tak adik? Nak ustaz. Nanti ustaz tolong carikan kau kerja. Kau kerja elok-elok yer..nak ustaz tolong yer cari saya kerja. Kalau ada asrama boleh saya duduk dekat situ. Sedih lak rasa. Saya nak peluk dia. Ustaz. saya kotor busuk. Ustaz pakai jubah. Ish takper adik. Kau mulia baik Allah sayang. Ustaz ni kotor berdosa biarkan kau dekat sini. Dia tak berhenti cakap terima kaseh dan lambai saya. Saya beri sedikit duit padanya dan makanan. Nanti saya cuba fikirkan bagaimana nak bantunya. Ya Allah tuhanku maafkanlah diriku ini. Apa nak jawab pada Allah dan apa nak jawab pada Nabi saw...maafkanlh diriku ya Allah..-ebitlew #doortodoorebitlew #astroaosis #keluargasunnahPerbaikiDiriOktober2019 #jelajahNegeri


A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on


Saya Kuatkan Hati Pegang Dia & Kejut DiaTiada Mak Ayah, Tiada Adik-Beradik, Tiada SesiapaUstaz Ni Berdosa Sangat Kat Kau, Hidup Senang Lenang. Kau Duduk Dekat Sini, Apalah Saya Nak Jawab Nanti Allah TanyaUstaz, Saya Kotor Busuk, Ustaz Pakai JubahJelas sekali perkongsian kisah memberi kesan terhadap orang ramai yang rata rata-rata turut berasa kasihan dengan kehidupan malang remaja itu dan memuji sikap terpuji ustaz tersebut.

Moga Urusan Ustaz Ebit Lew DipermudahkanSebaknya Tengok, Sungguh Mulia Hati UstazMashaAllah, Tiba2 Saya Pun Rasa BerdosaSebaknya Tengok Nasib Anak Ini

Walau bagaimanapun, semoga ada pihak yang dapat membantu remaja tersebut kerana usia sepertinya terlalu muda bagi menjalani kehidupan seperti ini.

SUMBER : Instagram Ustaz Ebit Lew

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express