Pelajar UCI ‘Tidak Sengaja’ Mencipta Bateri Boleh Dicas Semula Yang Dapat Bertahan Selama 400 Tahun

Ciptaan seorang pelajar Universiti California Irvine ini mungkin telah menyelesaikan masalah bateri yang selama ini dihadapi oleh semua orang. Lupakan tentang bateri telefon anda; anda tidak perlu risau tentang penggantian bateri kereta lagi.

Pada tahun 2016, bateri boleh bertahan seumur hidup menjadi satu langkah lebih dekat kepada realiti, terima kasih kepada Mya Le Thai, bekas pelajar PhD yang telah meneliti bagaimana untuk membuat bateri nanowire boleh dicas semula yang lebih baik.Thai telah memperolehi PhD beliau dan kini bekerja sebagai Senior Process Engineer di Intel Corporation. Secara teorinya, penemuannya boleh membawa kepada bateri yang dapat bertahan selama berabad-abad, kira-kira 400 tahun.

Penemuan itu berlaku semasa beliau mengkaji sifat nanowire emas untuk bateri komersil. Biasanya, filamen emas kehilangan keutuhannya (dan bateri mati) selepas 5,000 hingga 6,000 kitaran berkala – “tujuh ribu paling banyak,” tambah ketua jabatan kimia Reginald Penner, yang memanggil penemuan Thai sebagai “gila.”Nanowire beribu-ribu kali lebih halus dan nipis daripada rambut manusia; kawasan permukaan yang semakin meningkat daripada dawai mikroskopik membolehkan penyimpanan dan pemindahan kapasiti yang lebih besar untuk elektron. Penyelidik telah cuba menggunakan bahan tersebut untuk masa yang lama.Dengan meletakkan gel elektrolit pada nanowire emas, Thai mampu mencipta litar yang dapat bertahan 200,000 kitaran cas dalam tempoh tiga bulan ujian, yang pada masa itu tidak ada penurunan dalam prestasi, mahupun mana-mana nanowires retak ketika digunakan berulang. Thai hanya bermain-main ketika melakukan penemuan dengan menggunakan gel itu, kata Penner.Penciptaan Thai akhirnya akan membawa kepada bateri komersil yang tidak perlu digantikan untuk seumur hidup. Penciptaannya boleh digunakan bagi memberi kuasa untuk segala-galanya seperti komputer, telefon, kereta, peralatan-peralatan elektrik dan mahupun kapal angkasa.Namun, penemuan ini masih dalam tahap awal. Para penyelidik di UCI masih tidak tahu mengapa gel elektrolit mengekalkan nanowire emas walaupun di bawah penggunaan yang banyak. Pada masa yang sama, mereka mencari alternatif yang lebih murah untuk emas, menurut Business Insider.

Tonton Video-Video Di Bawah :

https://youtu.be/lzFzBpwl8aU

https://youtu.be/p7uv4mRUNgQ

SUMBER : Business Insider

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express