"Gambar Wanita Bertudung Tapi Pakai Skirt Pendek Paras Lutut Di Terminal Bersepadu Selatan.." - Ini Yang Terjadi

Setiap umat Islam diwajibkan untuk menutup aurat baik lelaki mahupun perempuan. Bagi lelaki, auratnya dari pusat hingga ke paras lutut manakala untuk perempuan pula, auratnya adalah keseluruhan tubuh kecuali muka dan dua tapak tangan hingga ke pergelangan tangan.

Selain disyariatkan untuk memakai pakaian yang tidak menjolok mata, kaum Hawa juga diwajibkan menutup aurat di kepala dengan memakai tudung. Tapi lain pula yang terjadi di Terminal Bersepadu Selatan.

Tular dua keping gambar wanita bertudung, tapi memakai skirt hingga paras lutut di terminal berseladu selatan. Mengikut dari komen2 netizan, difahamkan mereka adalah pelancong. Dan kebanykan dari mereka tidak peka atau tahu menegnai budaya dan nila-nilai Islam yang di amalkan di negara ini. Di harapkan jika anda melihat lagi kes2 seperti ini, sama2 lah kita menegur mereka kerana ini boleh di klasifikaiskan sebagai menghina agama.



Berikut Reaksi Dari Netizan :

“Ni pelancong, kawan sy ada gerai jual mutiara dan tudung, pelancong tu beli mutiara dia cari tudung juga jenis shawl. Dia beli nk pkai kami larang sebab dia pkai skirt, kami terang kan kami org Muslim pkai tudung tutup aurat bg contoh pakaian kami baju dan seluar pjg. Mcmni tunjuk dia tak boleh pkai. Kwn dia sorg tu pkai skrit labuh tapi pkai singlet. Yg sorg pkai t-shirt dan seluar pjg, so tunjukkan kwn dia yg pkai tahir dan seluar boleh pkai. Pelancong tu faham. Dia ckp esk dia pkai tudung, baju dan seluar pjg. Kalau nmpk pelancong beli atau anda sorg pjual terangkan lah jgn nk cri untung jer. Mereka tak faham. Pernah juga jumpa pelancong pkai mcmni. Kami tgur ni negara kita buat apa nk takut. Selalunya mereka ni tak faham bila kita terangkan baru dorg faham. Yg salah tg tgk tak nk tgur,pelancong ni selalu ckp pnas itu yg pkai mcmni ada juga yg ckp cntik tgk org pkai. Tu Yg dia nk pkai.”

“Hahahhaha setakat amek gambo lepastu buat andaian. Ape beze anda dengan syaitan?”

“Buat apa tegur, dia pakai cmtu bukannya menunjukkan dia Islam. Yang Islam, jika pakai camtu, tidak pula menunjukkan dia Islam. Bagi aku, jika bukan Islam yg pakai camtu tidaklah menghina Islam. Tp jika org Islam sndiri yg pakai cmtu, itu penghinaan paling sedih terhadap Islam.”

“Tgk gaya pun tahu dorang pelancong luar. Aku tour guide bawa pelancong china. Dorang memang datang malaysia saja nak belajar budaya malaysia agama. Thats why la dorang saja pakai tudung tu. Bukan niat nak persendakan agama ke apa. Kita ni orang melayu islam janganlah melenting tak tentu pasal. Plus orang china mostly dorang mmg takda agama sebab tu kadang dorang taktahu adab apa semua kecuali kau pandai communicate dgn dorang bahasa cina baru dia faham. Itu pun kalau dorang ni nak faham laa sebab orang china ni degil ni lagi teruk. So orang melayu islam kita jangan laa cepat buruk sangka and hina orang je tak tentu pasal. Itu ke lambang orang islam yang betul?”

SUMBER : Mynewshub

Nota : Jika Anda Rasa Artikel Ini Menarik Mohon Kongsikan Kepada Rakan Rakan Anda Di Facebook Dan Jangan Lupa Untuk Like dan Terus Ikut Kami Di Lubok Cerita Express